دندان قروچه یکی از بیماری های دهانی است. فشار دادن دندان ها به یکدیگر را دندان قروچه یا براکسیسم میگویند. این کار کاملا خارج از کنترل و اراده فرد است. این بیماری نادر نیست. ممکن است درصد زیادی از افراد به آن مبتلا باشند. منشا اصلی بیماری اضطراب و شرایط پرتنش است. کودکان نیز در زمان درآوردن دندان این موضوع را تجربه میکنند. روش های زیادی برای درمان این مسئله وجود دارد. درمان دندان قروچه با تزریق بوتاکس، درمانی با عوارض کم و نتیجه ای قطعی است.
دندان قروچه در اثر چه عواملی به وجود می آید؟
همانگونه که در مقدمه ذکر کردیم عامل اصلی دندان قروچه اضطراب است. حضور در محیط های تنشزا نیز باعث وخیم شدن حال افراد مبتلا به بیماری میشود. بیماری پارکینسون نیز بستری برای ابتلا به دندان قروچه را به وجود می آورد.
نشانه های براکسیسم
- آسیب زیاد به مینای دندان به علت فشرده شدن طولانی مدت دندان ها به یکدیگر
- دندان های لق و نااستوار که حاصل سست شدن ریشه های دندان است
- درد زیاد صبحگاهی در سر، فک و گونه ها
- خراب شدن ظاهر دندان ها و شکستن آن ها
- خرابی مجدد دندان های پر شده در گدشته
- صدای برخورد و تق تق دندان ها در اثر تماس با یکدیگر
روشهای بهبود، درمان و تسکین درد ناشی از دندان قروچه
طبق تحقیقات تاکنون ده راه حل جهت درمان دندان قروچه وجود دارد. این موارد عبارتند از:
- ترمیم مجدد حفره های دندان و روکش دندان ها: در افراد مبتلا به براکسیسم به علت فشار دادن زیاد دندان ها به هم، دندان ها خالی و خراب میشوند
- محافظ شبانه: رایج ترین درمان این عارضه محافظ شب است. قالبی که طبق وضعیت دهان بیمار توسط پزشک ساخته میشود. استفاده از آن عموما در زمان خواب شبانه است. اما امکان استفاده از آن در طول روز نیز به توصیه پزشک متخصص بیماری های دهان، فک و صورت وجود دارد
- درمان و بهبود از طریق طب سنتی و گیاهان دارویی: با توجه به اینکه اضطراب نقش بسزایی در این اختلال دارد، استفاده از جوشانده های آرام بخش مانند سنبل الطیب و اسطوخودوس توصیه میشود
- خواب راحت و منظم
- عمل جراحی: این روش بسیار پرخطر و پر ریسک است
- مراجعه به روانپزشک: جهت درمان اصولی اضطراب
- درمان به روش تزریق بوتاکس
- داروهای مسدود کننده عصبی-عضلانی: یا همان شل کننده عضلات
- استفاده از شوک الکتریکی: از ماده ای رسانا به نام الکترود در بین دندان ها استفاده میکنند. الکترود احساس وجود سنگ در بین دندان ها را از بین میبرد.
- ترمیم دندان های از دست رفته با استفاده از پروتز
درمان دندان قروچه با تزریق بوتاکس
بوتاکس دارویی است که از ماده ای سمی درست شده است. در بوتاکس مقدار زیادی پروتئین نیز وجود دارد. وظیفه سم موجود در بوتاکس از کار انداختن و فلج موقتی عضله ای است، که تزریق در آن صورت گرفته است. محل تزریق بوتاکس در صورت، بر اساس نوع کاربرد متفاوت است. به منظور درمان دندان قروچه با تزریق بوتاکس، محل تزریق عضلات پایین تر از استخوان گونه و عضلات پیشانی هستند. بوتاکس هم در درمان و هم در زیبایی استفاده میشود.
کاربردهای تزریق بوتاکس در درمان و زیبایی
تزریق بوتاکس در این موارد کاربرد دارد: مداوای میگرن، از بین بردن خطوط صورت که ناشی از بالا رفتن سن هستند، اصلاح لبخند لثه ای با بوتاکس و درمان دندان قروچه. برای انجام تزریق بوتاکس مراقبت هایی قبل و بعد از آن لازم است. برای کسب اطلاع بیشتر از این مراقبت ها میتوانید به مقاله مراقبت های بعد از تزریق بوتاکس مراجعه کنید.
روش تزریق بوتاکس
به علت کوتاه بودن مدت زمان تزریق بوتاکس، معمولا نیازی به تزریق و یا استفاده از بی حسی نیست. مدت زمان تزریق بوتاکس زیبایی بسیار کوتاه است. تصمیم گیری درباره تزریق بی حسی بعد از مشورت پزشک و مراجعه کننده انجام میشود. تزریق و بی حسی در عضلات زیر گونه و پیشانی انجام میشود. در مدت زمان کوتاهی بعد از تزربق، فرد احساس آرامشی ناشی از عدم انقباض عضلات درگیر دندان قروچه دارد.
عوارض احتمالی تزریق بوتاکس در درمان براکسیسم
این روش درمان دندان قروچه با کمترین عوارض ممکن است. در واقع فواید آن خیلی بیشتر از مضراتش است. از عوارض این روش میتوان کم شدن تراکم استخوان ها در طولانی مدت نام برد. همچنین در موارد بسیار کمی امکان عوض شدن طرح لبخند فرد وجود دارد. مهمترین مزیت این روش نیز ضعیف کردن موقتی عضلات فک است. این کار باعث پیشگیری از فشرده شدن این عضلات به یکدیگر و تحلیل آن ها به مرور زمان است.
مقایسه بوتاکس و نایت گارد در درمان دندان قروچه
با توجه به اینکه معمولا پزشکان در وهله اول نایت گارد را به عنوان روش درمانی تجویز میکنند، به بیان تفاوت بوتاکس و محافظ شبانه دندان میپردازیم. نایت گارد با قرار گرفتن بین دندان ها، فقط از آسیب به دندان ها در زمان خواب شبانه جلوگیری میکند. اما بوتاکس مانع از فشرده شدن دندان ها به یکدیگر میشود. در واقع بوتاکس به صورت کاملا اساسی در مدت زمانی خاص این بیماری را درمان میکند. در واقع بوتاکس نیز مانند روش های دیگر موقتی است و در فواصل زمانی مشخصی نیاز به تکرار دارد.
مدت زمان دوام و ماندگاری بوتاکس براکسیسم چقدر است؟
این راهکار درمانی نیز موقتی است و به تمدید و تکرار نیاز دارد. دوره تاثیر این روش بین نود الی صد و بیست روز متغیر است. پس از طی این سیکل زمانی با مشورت و صلاح دید پزشک میتوانید اقدام به تکرار بوتاکس نمائید.
دندان قروچه نوعی بیماری با منشا اضطرابی است. این اختلال علاوه بر درگیر کردن عضلات فک، دندان و دهان موجب آشفتگی خاطر فراوان در فرد میشود. جهت درمان دندان قروچه با تزریق بوتاکس باید با پزشک متخصص بیماری های دهان، فک و صورت مشورت کنید. دکتر مرضیه صحت پور با تکنیک ها و روش های تخصصی تزریق بوتاکس به درمان شما عزیزان میپردازند.