ککزخم گوشه لب نوعی بیماری دهانی است که با نام علمی انگولار کلایتیس شناخته میشود. این عارضه، ممکن است هر دو طرف دهان را درگیر کند. شایعترین علت زخم گوشه دهان عفونت قارچی و باکتریایی است اما سایر علل نیز در بروز این بیماری نقش دارند. نشانههای اصلی زخم گوشه دهان شامل تورم، زخم و حتی خونریزی در گوشه لب است. در این مقاله، شما را با همه علل و روشهای درمان زخم گوشه دهان آشنا میکنیم.
بیماری زخم گوشه دهان چیست؟
زخم گوشه دهان یا آنگولار کلایتیس نوعی التهاب گوشه لب است. این مسئله، ممکن است به صورت چند روزه و یا مزمن باشد. افراد در هر سنی ممکن است دچار زخم گوشه دهان شوند. رایجترین نشانههای زخم گوشه دهان شامل لکههای قرمز و بنفش گوشه لبها، درد و سوزش در گوشههای دهان، خشکی و ترک خوردن لبها هستند. زخم گوشه دهان ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشد.
در صورت عدم درمان، ممکن است عفونت گسترش یابد. بنابراین در صورت بروز این بیماری باید برای تشخیص علت زخم گوشه دهان و همچنین درمان به موقع آن به پزشک متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت مراجعه کنید.
13 نشانه ظاهری زخم گوشه دهان
- التهاب شدید
- خونریزی
- رطوبت مداوم گوشه لب
- عدم کنترل بزاق
- کاهش رطوبت دهان
- ورم
- تاول اطراف لبها
- احساس خارش
- پوسته پوسته شدن
- زبر شدن پوست اطراف لبها
- درد
- بدبو شدن دهان
- سوزش لب یا دهان
- دشواری در غذا خوردن به علت درد زیاد: افرادی که این مشکل را دارند ممکن است به علت عدم تغذیه کافی دچار کمبود وزن میشوند
رایجترین علت زخم گوشه دهان چیست؟
دلایل زیادی برای بروز زخم گوشه دهان وجود دارند. چند علت زخم گوشه دهان که بسیار رایج هستند شامل عفونت بزاقی ناشی از ترشح بزاق، ویروس و باکتریها و همچنین تجمع بیش از حد بزاق در اطراف لبها که باعث ترک خوردن لبها میشوند هستند. زبان زدن بیش از حد لبها به علت خشکی زیاد نیز باعث زخم گوشه دهان و همچنین تجمع بیش از حد بزاق اطراف دهان میشوند. این محیطها، محلی بسیار مناسب برای رشد قارچها هستند. برخی از عوامل و افراد نیز بیشتر مستعد ابتلا به زخم گوشه دهان هستند.
چه افرادی مستعد ابتلا به آنگولار کلایتیس هستند؟
موارد زیر از جمله علتهای زخم گوشه دهان هستند و افرادی که این مشکلات را داشته باشند به احتمال خیلی زیاد دچار زخم گوشه دهان میشوند.
- زاویه بسیار عمیق گوشه لب که ناشی از برآمدگی بیش از حد لب بالایی است
- ابتلای مداوم به برفک دهانی
- زندگی در مناطق بسیار سرد و خشک
- مصرف بیش از حد داروهای کورتیکواستروئیدها و آنتی بیوتیکها
- کم آبی بیش از حد بدن
- ابتلا به انواع بیماریهای التهابی از جمله بیماری کرون
- افتادگی زیاد پوست به علت کاهش وزن شدید و افزایش سن
- مصرف بیش از حد داروی رتینوئید خوراکی
- ابتلا به خشکی زبان یا زروستومیا
- مصرف بیش از حد سیگار
- نامرتب بودن دندانها
- ابتلا به برخی از بیماریها مانند کمخونی، سرطان و قند خون
- وجود بزاق بیش از حد در دهان
- کمبود مواد مغذی و مفید در بدن مانند ویتامین B2، B6، B9، B3 و روی و آهن
- استفاده از دندان مصنوعی نامناسب
- ابتلا به سندروم شوگرن
- عادت به مکیدن
- وجود بریس ارتودنسی روی دندانها
- مبتلایان به بیماری اختلال ایمنی HIV(ایدز)
- افرادی که دچار سندروم داون هستند
تشخیص دقیق علت زخم گوشه دهان، بهترین روش برای درمان سریع و مناسب است. بنابراین در صورتی که علائم این عارضه را مشاهده کردید سعی کنید هر چه سریعتر به پزشک متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت مراجعه کنید.
جهت اطلاع بیشتر
3 روش تشخیص زخم گوشه دهان
اولین روش تشخیص پزشک برای تشخیص زخم گوشه دهان، مشاهده و معاینه فیزیکی است. در این روش پزشک به بررسی زخم، تاول و قرمزی ناشی از زخم گوشه دهان میپردازد. در طی معاینه فیزیکی پزشک برای کسب اطلاعات بیشتر از شما در زمینه بیماری سوالاتی میپرسد.
با توجه به اینکه بیماریهای مانند هرپس لابیاپلاس و لیکن پلان علائمی مشابه با زخم گوشه دهان دارند پزشک برای اطمینان بیشتر از نمونه برداری بیوپسی استفاده میکند. بیوپسی در تشخیص علت زخم گوشه دهان و بررسی باکتریایی یا قارچی بودن عفونت نیز بسیار موثر است.
روشهای درمان زخم گوشه دهان
روشهای درمان، بسته به علت زخم گوشه دهان متفاوت هستند. ما این روشها را به همراه علت بیماری بیان میکنیم.
- در صورتی که علت این زخم بیماری قند خون باشد بهترین روشهای درمانی، تغییر سبک زندگی و تغذیه و همچنین مصرف انسولین و انواع مکملهای ویتامین هستند
- اگر علت زخم گوشه دهان عفونت باکتریایی باشد بهترین درمان مصرف آنتی بیوتیک است؛ اما آنتی بیوتیک در درمان عفونت قارچی موثر نیست
- مصرف پماد استروئیدی برای تسکین درد و خارش ناحیه
- در صورتی که به علت کمبود مواد مغذی دچار زخم گوشه دهان شوید، روش درمانی مصرف مکملهای تغذیهای است
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
ممکن است زخم گوشه دهان به صورت خود بخود و بدون مراجعه به پزشک درمان شود؛ اما در صورتی با علائم زیر مواجه شدید باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید:
- بروز لکههای قرمز یا بنفش در گوشه لب
- درد لب
- خشکی و سوزش لب
مراجعه زودهنگام به پزشک، مانع از گسترش و افزایش بیشتر عفونت میشود.
زخم گوشه دهان نوعی بیماری التهابی است که در صورت عدم درمان ممکن است خطرات زیادی برای فرد داشته باشد. برای درمان قطعی بیماری و رفع کامل عفونت باید حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمائید. در صورتی که به موقع برای درمان اقدام نکنید، این بیماری ممکن است عوارض زیادی برای شما داشته باشد و عفونت در بدن گسترش یابد.
دکتر مرضیه صحت پور متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت برای درمان تخصصی بیماریهای دهانی در خدمت شما عزیزان است. برای رزرو نوبت میتوانید با شماره 09390042441 تماس حاصل فرمائید.