بیماری درمان بیماری پمفیگوس دهانی، یکی از بیماریهای که باعث ایجاد تاول یا ضایعاتی در دهان میشود. این بیماری بسیار آزادهنده میباشد و ممکن است برای تمام افراد در تمام سنها پیش بیاید. در ادامه ما توضیح دقیقتری راجب این علت این بیماری و همچنین راههای درمان بیماری پمفیگوس دهانی خواهیم داد.
بیماری پمفیگوس دهانی چیست؟
بیماری پمفیگوس دهانی، یکی از انواع بیماریهای مخاطی به شمار میآید. شیوع آن در هر 1 میلیون انسان حدود 1 الی 5 مورد با میانگین سنی حدود 50 سال میباشد. البته این بیماری در همهی ردههای سنی دیده شده اما بیشتر افراد میانسال و سالمند را درگیر خود میکند. بیماری پمفیگوس دهانی از ایجاد زخمها و تاولهایی دردناک در دهان شخص شروع میشود.
همچنین میتواند در ناحیه گلو و حنجره نیز منتشر شود. درون این تاولها خون یا مایع سرم میباشد. در بیماری پمفیگوس زخمها و تاولهایی که در دهان شخص ایجاد میشوند، در لایههای سطحی پوست میباشند. گاهی خوردن غذا را هم سخت میکند و شاید شما حتی متوجه تاولی بودن آن ناحیه نشوید، زیرا تاولها خیلی زود پاره میشوند و زخمهایی در آن بهوجود میآورد، که این از نشانههای این بیماری است. در صورت عدم درمان ممکن است بیماری پمفیگوس دهانی تشدید شده و حتی گاهی این عفونتهای ایجاد شده میتواند وارد گردش خون شده و در موارد شدید این بیماری حتی باعث مرگ شخص بیمار گردد.
علت ابتلا به بیماری پمفیگوس
دلیل ایجاد این بیماری هنوز به طور کامل و دقیق مشخص نشده است، اما میتوان به عواملی همچون باکتریها، ویروسها، عوامل ژنتیکی، آلایندههای سطح شهر بخصوص کلان شهرها و … اشاره کرد.
علاوه بر اینها بعضی از داروهای پزشکی مانند داروهای فشار خون و پنی سیلامینها نیز میتوانند در ایجاد این بیماری موثر باشند. البته به ندرت ممکن است این بیماری بر اثر استفاده از این داروها بهوجود آید. قطع مصرف این داروها میتواند در درمان فرد مبتلا تاثیرگزار باشد.
در واقع در این بیماری سیستم ایمنی بدن دچار اشتباه شده و به جای حمله به ویروسها یا باکتریها اشتباها به اتصالات سلولهای بدن شخص حملهور میشود و باعث به وجود آمدن این بیماری میشود.
علائم بیماری پمفیکوس
ایجاد زخم و تاول در بخشهایی از بدن از علائم این بیماری میباشد. سطوحی از بدن که بیشترین نشانهها را در این بیماری از خود نشان میدهند، سطوح خط تقارن بدن میباشد که شامل اعضایی از بدن انسان که بر روی خط تقارن بدن قرار دارند است. مانند رانها، شکم، چشم و دهانه رحم میشود. همچنین از بیمارانی که در درمان مراجعه داشتهاند، به ندرت گزارش خارش در این ناحیهها را دادهاند.
علائم دهانی بیماری پمفیگوس
در بیشتر از نصف بیمارانی که به درمانگاهها جهت درمان این بیماری مراجعه میکنند، حدود چندین هفته یا حتی چندین ماه از بروز این بیماری در بدن این افراد میگزرد. این بیماری میتواند در نقاط مختلفی از بدن علائم خودش را بروز دهد. علائم دهانی بیماری پمفیگوس در 60 درصد بیمارانی که به درمانگاهها مراجعه داشتهاند، ایجاد ضایعات دهانی، تاولها در سطح وسیعی از دهان و زخمهای نامتقارن در دهان شخص میباشد.
روشهای تشخیص بیماری پمفیگوس
برای تشخیص بیماری پمفیگوس، راه و روشهای مختلفی مانند تست تزانک، نشنهی آسبو هانسن و تست تشخیص نیکولسکی وجود دارد. هیچکدام از این روشها به صورت دقیق و قطعی نمیتوانند به ما جواب دهند. بیماری مشابهی به نام پمفیگویید بولوز و یا دیگر بیماری های دهانی وجود دارد که راه و روش درمانی کاملا متفاوتی را دارد و ممکن است این دو بیماری با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. به همین علت بهترین و مطمئنترین راه برای تشخیص این بیماری نمونه برداری یا بیوپسی از زخمها و ضایعات ایجاد شده در دهان شخص میباشد که میتواند دقیقترین نتیجه را داشته باشد. تستهای دیگری نیز مانند تست ایمونوفلورسنت به صورت مستقیم و غیرمستقیم میتواند در بحث درمان این بیماری تاثیراتی را داشته باشند.
آیا بیماری پمفیگوس واگیردار است؟
خیر، باید بگوییم که این بیماری در دسته بیماریهای واگیردار نمیباشد. خیال شما از این بابت آسوده باشد، زیرا خطری اطرافیان شخص مبتلا را تهدید نمیکند.
درمان بیماری پمفیگوس دهانی
درمان پمفیکوس با داروهای سرکوب کنندهی سیستم ایمنی بدن بیمار انجام میشود. برای درمان این بیماری نیز روشهای مختلفی وجود دارد. باید با توجه به شدت بیماری و نظر پزشک متخصص یکی از این روشهای درمان در پیش گرفته شود.
روش دارویی:
- یکی از بهترین روشهای درمان بیماری پمفیکوس دهانی استفاده از دوز بالای داروی کورتون سیستمیک میباشد.مصرف این دارو در هر کیلوگرم بین 1 تا 2 میلیگرم است، اما استفاده از این روش به دلیل استفاده از دوز بالای این دارو باید در بیمارستان یا درمانگاه و تحت نظارت پزشک با چک کردن سرم والکترولیتها، قند خون و فشار خون در شخص مبتلا انجام شود.
- از دیگر روشهای درمانی بیماری پمفیگوس میتوان به استفاده از داروهای سیکلو فسفاید و آزاتیوپرین اشاره کرد. توجه داشته باشید که مصرف تمامی این داروها حتما باید تحت نظر پزشک متخصص باشد تا از آسیبهای احتمالی جلوگیری شود و بهترین بازدهی را داشته باشد.
مراقبتهای بعد از درمان بیماری پمفیگوس دهانی
اول از همه باید بگویم شما وقتی به پزشک مراجعه کردید، باید در خانه هم حواستان به تعویض پانسمانها باشد تا زخمهای ایجاد شده در دهان شما عفونت نکند. بهتر است کسانی که به این بیماری مبتلا میشوند، از خوردن غذاهای تند و داغ خودداری کنند.
هرچه کمتر زیر نور خورشید قرار بگیرید بهتر است. به این دلیل که نور تحریک کننده تاول و زخمها میباشد.
نتیجهگیری
بیماری پمفیگوس دهانی، یک بیماری شایع است. بیشتر افراد سالمند به این بیماری مبتلا میشوند. روشهای داروی مختلفی برای درمان بیماری پمفیگوس دهانی وجود دارد. بهتر است مصرف تمامی داروها زیر نظر پزسک متخصص باشد تا مشکلی برای شما به وجود نیاید. جهت مشاوره و رزرو نوبت با شماره 09390042441 تماس حاصل فرمائید.