زبان جغرافیایی نیز، یکی از انواع فرمهای زبان است. افراد دارای این نوع زبان، با تغییر ظاهر غشای مخاطی زبان مواجه میشوند. نوعی التهاب کم خطر بر روی بافت زبان که خوش خیم است. به طور معمول، علل ابتلا به زبان جغرافیایی مشخص نیست. درمان زبان جغرافیایی معمولا به صورت خود به خود انجام میشود. در صورت طولانی و حاد شدن این عارضه زبانی، مراجعه به پزشک توصیه میشود. در این مقاله، منشا و درمان زبان جغرافیایی را به صورت کامل شرح داده ایم.
فرم زبانی کم خطر، با ظاهری خطرناک!
ظاهر معمول و طبیعی زبان افراد، به رنگ صورتی و شامل برآمدگی های سفید و صورتی در ابعاد کوچک هستند. این برآمدگی ها بسیار کوتاه و به صورت مو هستند. اما در افراد دارای زبان جغرافیایی، برآمدگی های زبان مسطح میشوند. در این شرایط، زبان ظاهری شبیه به یک جزیره دارد.
افراد ممکن است با مشاهده ظاهر زبان جغرافیایی احساس وحشت کنند. اما این نوع زبان، دارای منشا التهابی و کاملا بی خطر است. ابتلا به آن، به معنی وجود عفونت و یا سرطان در بدن نیست. همچنین زبان جغرافیایی، زمینه ساز بیماری ها و یا مشکلات جدی برای سلامتی نیست.
در روند بهبود و التیام خود به خودی زبان جغرافیایی، پس از التیام ضایعه در قسمتی از زبان بخش دیگری از زبان درگیر میشود. به همین علت زبان جغرافیایی، به “التهاب زبانی خوش خیم مهاجر” نیز معروف است.
برای اطلاع از سایر بیماری های دهانی و روش های درمان آن هابه مقالات زیر مراجعه نمائید:
نشانه های رایج زبان جغرافیایی چیست؟
تشخیص صحیح و به موقع زبان جغرافیایی از روی علائم، نقش بسیار مهمی در درمان آن دارد دارد. زبان جغرافیایی، علائم زیر را بر کناره ها و روی زبان ایجاد میکند:
- بروز عارضه های مسطح، قرمز رنگ و نامنظم بر کناره ها و روی زبان
- تغییر مداوم و سریع محل، اندازه و ظاهر عارضه ها
- واکنش آلرژیک و بروز درد و سوزش در زبان در صورت مصرف غذا و خوراکی های تند، اسیدی و محرک
- تغییر رنگ زبان به رنگ سفید
- برروز لکه های سفید بر روی زبان
- برآمدگی های یک طرفه روی سطح زبان
- بروز ضایعاتی روی سطح زبان شبیه ضایعات نزدیک ناحیه تناسلی
در برخی شرایط، ممکن است این نوع زبان هیچ نشانه ظاهری نداشته باشد. مدت زمان ماندگاری زبان جغرافیایی در بدن افراد، از چند روز تا چند سال متغیر است. یکی از ویژگی های اصلی زبان جغرافیایی، درمان خود به خودی آن و بدون نیاز به پزشک است. اما در برخی موارد، مراجعه به پزشک برای درمان زبان جغرافیایی ضروری است.
6 روش تشخیص زبان جغرافیایی
بعد از مراجعه افراد دارای زبان جغرافیایی به پزشک برای تشخیص و درمان این نوع زبان، پزشک معمولا سوالاتی را مطرح مینماید. سوالات پزشک، شامل مدت زمان ابتلا به عارضه و میزان درد آن است.
همچنین ممکن است پزشک در مورد احتمال سوختگی زبان با برخی مواد شیمیایی، آلرژی به برخی غذاها و خمیر دندان ها، عفونت قارچی و یا بیماری های نظیر سرطان سوالاتی را مطرح نماید.
در مرحله بعدی، پزشک برای تشخیص دقیق تر از روش های زیر استفاده مینماید:
- بررسی و معاینه زبان و دهان با وسایل لامپ دار در دندانپزشکی
- بررسی زبان بعد از حرکت زبان افراد در جهت های مختلف
- لمس زبان افراد، جهت بررسی میزان حساسیت زبان و بررسی دقیق تر بافت زبان
- بررسی تورم در گره های لنفاوی
- بررسی میزان درجه حرارت بدن و تب افراد
- بررسی درمورد وجود هر گونه عفونت احتمالی در بدن افراد
به طور کلی، نشانه های ظاهری روی زبان برای تشخیص زبان جغرافیایی موثر است. در صورت نیاز به بررسی بیماری های زمینه ای و شرایط خاص، روش انتخابی پزشک برای تشخیص درست؛ نمونه برداری بیوپسی است.
عوامل خطر در ابتلا به زبان جغرافیایی+ عوارض جدی
زبان جغرافیایی، عوارضی برای سلامتی ندارد. اما ممکن است ظاهر زبان، باعث ایجاد حس خجالت در افراد شود. همچنین ممکن است برخی از مبتلایان، با مشاهده علائم احساس نگرانی کنند. از جمله عوامل خطر موثر در ابتلا به این فرم گونه زبانی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مسائل ژنتیکی: در برخی از افراد، سابقه خانوادگی و ژنتیکی؛ عامل خطر اصلی برای ابتلا به زبان جغرافیایی است.
- ابتلا به بیماری زبان شیاردار: در بیشتر موارد، ابتلا به این بیماری، زمینه را برای بروز زبان جغرافیایی فراهم مینماید.
روش های درمان
درمان زبان جغرافیایی معمولا بدون نیاز به پزشک و به صورت خود به خودی است. اما روش های خانگی و دارویی زیر در کاهش درد، حساسیت و سوزش زبان بسیار موثر هستند:
- عدم مصرف غذاهای محرک زبان، شامل غذاهای تند، شور و اسیدی
- پرهیز از مصرف الکل و سیگار
- کنترل و غلبه استرس
- مصرف مسکن های موثر در بهبود و التیام دردها
- استفاده از دهانشویه های حاوی مواد بی حس کننده
- مصرف دهانشویه های ضد آلرژی و حساسیت دارای آنتی هیستامین ها
- مصرف برخی از مواد معدنی و مغذی مانند قرص ها و مکمل های ویتامین ب
- مصرف داروهای موضعی و دهانشویه های التهابی نظیر کورتیکواستروئید
روش های مذکور، برای درمان قطعی زبان جغرافیایی نیستند. بیشترین خاصیت این روش ها، کاهش درد و التهاب ناشی از زبان جغرافیایی است.
با وجود اینکه زبان جغرافیایی نوعی التهاب زبانی خوش خیم و کم خطر است اما ممکن است افراد در روند تشخیص آن دچار اشتباه شوند. همچنین ظاهر این حالت زبان باعث ایجاد حس نگرانی زیادی در افراد میشود. در این صورت مراجعه به پزشک متخصص بیماری های دهان، فک و صورت بهترین راهکار برای تشخیص و درمان زبان جغرافیایی است.
دکتر مرضیه صحت پور، برای درمان و بهبود بیماری های دهانی با روش های غیر جراحی در خدمت شما عزیزان میباشد. جهت رزرو نوبت با شماره 09390042441 تماس حاصل فرمائید.