یکی از اجزای صورت که در زیبایی و همچنین صحبت کردن و غذا خوردن نقش زیادی دارد لبها هستند. گاهی اوقات ممکن است لبها دچار برخی مشکلات پوستی و یا بعضی از عارضهها شوند. یکی از این مشکلات پوستی، خال روی لب است. با توجه به نقش زیاد لبها در زیبایی و شادابی صورت، معمولا افراد زیادی برای پی بردن به علت و درمان خال روی لب به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه میکنند. ممکن است لبها دچار برخی مشکلات و عارضهها از قبیل پوسته پوسته شدن، خشکی، خال روی لب و… شوند.
برای تشخیص و پیشگیری از خال روی لب حتما باید به پزشک متحصص بیماریهای دهان، فک و صورت مراجعه نمائید و از درمان خودسرانه آن بپرهیزید.
خال روی لب چیست؟
لکههای تیره ممکن است روی هر قسمتی از بدن و همچنین روی لبها ایجاد شوند. همچنین ممکن است برخی از افراد دچار لکه های سفید روی لب شوند. اندازه لکه های سیاه و سفید روی لب در هر فردی متفاوت است. خال روی لب، حتی زیبایی فرد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. اگر چه تشخیص صحیح و قطعی علت و درمان خال روی لب به عهده پزشک متخصص است؛ اما ما در این مقاله قصد داریم به بیان 10 علت اصلی تشخیص روی لب بپردازیم. همچنین انواع راه های درمان خال روی لب را نیز معرفی میکنیم.
13 علت اصلی ایجاد خال روی لب
آنژیوکراتوما
آنژیوکراتوما نوعی ضایعه پوستی است که معمولا بی خطر است و بیشتر در افراد مسن بروز مییابد. اندازه، رنگ و شکل این ضایعه در افراد مختلف متفاوت است. رنگ این ضایعات معمولا به صورت قرمز تیره و سیاه و گاهی اوقات سفید است. همچنین این ضایعات ممکن است زمخت و سخت باشند. این ضایعات به صورت ناهموار هستند و حتی ممکن است شکل ظاهری آنها شبیه زگیل باشد.
به صورت کلی، آنژیوکراتوما کاملا بی ضرر هستند و جای نگرانی وجود ندارد؛ اما برای تشخیص علت و درمان لکه های سیاه روی لب ناشی از آنژیوکراتوما ضروری است که به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک این ضایعات را، برای اطمینان از عدم سرطانی بودن آنها بررسی میکند. راه های درمان آنژیوکراتوما، شامل لیزر درمانی و یا انجماد مفید کاربردی است.
هایپرپیگمانتاسیون
ملاسما نام دیگر هایپرپیگمانتاسیون است. ملاسما، نوعی مشکل شایع پوستی است که کاملا بی ضرر است. نشانه اصلی این مشکل پوستی، تغییر رنگ لکههای پوستی به رنگ قهوهای و خاکستری است. لکههای حاصل از هایپرپیگمانتاسیون معمولا در همه نقاط بدن ظاهر میشوند. موارد زیر، در ابتلا به این مسئله پوستی بسیار تاثیر دارند:
- اختلالات هورمونی
- فشار خون بالا
- بارداری
معمولا لکهها به مرور زمان کاهش مییابند اما استفاده از ضد آفتاب، نقاب، کلاه و… برای محافظت در برابر آفتاب و همچنین استفاده از داروهای موضعی در تسریع روند بهبود بسیار موثر هستند.
آلرژی
استفاده از برخی لوازم آرایشی و یا مواد غذایی زیر زمینه ساز واکنش آلرژیک و بروز خال بر روی لبها هستند:
- مصرف چای سبز
- استفاده از برخی از محصولات مخصوص مو مانند کرم مو، ماسک مو و یا رنگ مو که در برخورد با لبهاباعث بروز حساسیت میشوند
- برخی از خمیر دندانها
- مصرف برخی از لوازم آرایشی بی کیفیت، تاریخ مصرف گذشته و یا تحریک کننده
برای پیشگیری از بروز خال روی لب، حتما قبل از استفاده از موارد بالا با پزشک خود مشورت کنید.
کمبود ویتامین در بدن
بیشتر اوقات کمبود ویتامینها در بدن باعث بروز برخی از بیماریهای پوستی میشوند. کمبود ویتامین B12 نیز، در بروز خال و لکه های سیاه روی لب بسیار تاثیر دارد. تشخیص کمبود ویتامین در بدن از طریق انجام آزمایش خون امکان پذیر است. پزشک معمولا برای درمان کمبود ویتامین B12 در بدن، قرص و آمپولهای مکمل تجویز میکند. مقدار زیادی از این ویتامین نیز در مواد غذایی زیر وجود دارد:
- ماهیهای چرب
- گوشت قرمز
- شیر و ماست
- جگر
- تخم مرغ
- موز
- قارچ
- سبزیجات برگ سبز
وجود آهن زیاد در بدن
برخی از افراد، به علت مصرف بیش از حد قرصهای مکمل آهن و یا ابتلا به بیماری ژنتیکی هموکروماتوز دچار افزایش میزان آهن در خون میشوند. این بیماری، از طریق تجمع میزان آهن در خون و بافتهای بدن باعث ایجاد تیرگی در پوست میشود. پزشک با استفاده از آزمایش خون، میزان آهن موجود در خون را اندازه گیری میکند. در صورت بالا بودن بیش از حد آهن در بدن، موارد زیر در کاهش میزان آهن در خون بسیر موثر هستند:
- داروهای موثر در کاهش آهن خون: این دارو باید حتما به توصیه پزشک مصرف شود.
- اهدای خون در فواصل زمانی معین نیز در کاهش سطح آهن موجود در خون بسیار موثر است.
مصرف برخی از داروها
مصرف برخی از داروهای زیر نیز در بروز خال تیره روی لب بسیار تاثیر دارد:
- داروهایی که برای درمان سرطان تجویز میشوند. یکی از این داروها، سیتوتوکسیک است.
- مصرف داروهای ضد انعقاد که فنوتیوین نیز از جمله این داورها است.
- استفاده از داروهایی مانند سولفات کینین که ضد مالاریا هستند.
- مصرف داروهایی که به عنوان ضد آرتریت شناخته میشوند که از جمله آنها میتوان به آمیودارون اشاره کرد.
- مصرف داروهای ضد ویروسی مانند کلرپرمازین نیز در بروز خال روی لب بسیار موثر هستند.
برای تشخیص علت و درمان خال روی لب ناشی از داروهای بالا، در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمائید. در این شرایط، ممکن است پزشک شما نسبت به تغییر داروهای مصرفی اقدام نماید.
مشکلات هورمونی
برخی از اختلالات هورمونی مانند افزایش و یا کاهش هورمون تیروئید، باعث هایپرپیگمانتاسیون و در نتیجه بروز لکه و خال تیره بر لب میشوند. در این صورت پزشک برای درمان، داورهای تنظیم تیروئید را تجویز مینماید.
لکههای خورشیدی
قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب باعث بروز لکههای خورشیدی و یا کراتوز فعال میشود. با توجه به اینکه نقاط آسیب دیده حاوی سلولهای غیر عادی هستند، مناطق مذکور به عنوان پیش زمینهای برای ابتلا به مراحل اولیه سرطان در نظر گرفته میشوند. لکههای خورشیدی معمولا به صورت زیر خود را نمایش میدهند:
- قرمز و ضخیم شدن پوست و بروز لکههای قرمز در مناطق پوستی که در معرض نور شدید آفتاب هستند
- تغییر رنگ پوست به رنگ صورتی، قرمز و یا قهوهای تیره
- سفت و خشک شدن بیش از حد پوست
- پوسته پوسته شدن بخشی از بافتهای بدن
- ظهور و بروز لکههایی در ابعاد بسیار کوچک در سراسر بدن
در این شرایط، راه های درمان خال روی لب انجماد لکهها، مصرف داروهای شیمیایی و همچنین عمل جراحی است.
حساسیت به برخی از وسایل دندانپزشکی
حساسیت به برخی از وسایل دندانپزشکی، عدم قرار گیری صحیح و مناسب وسایل تنظیم کننده دندان، عدم نصب درست براکتها، پروتزها و وسایل نگهدارنده ارتودنسی باعث بروز لکههای تیره بر روی لب و لثهها میشوند. در صورت قرار گرفتن بیش از حد در برابر آفتاب، خال و لکه روی این مناطق تشدید میشوند. از جمله راه های درمان خال روی لب ناشی از حساسیت به وسایل دندانپزشکی، میتوان به مراقبت از پوست لب در برابر آفتاب و همچنین استفاده از وسایل دندانپزشکی مناسب و اصولی اشاره کرد.
استعمال دخانیات و سیگار
با توجه به وجود سموم و مواد مضر در تنباکو، مصرف زیاد سیگار و انواع دخانیات در دراز مدت باعث آسیب به سلامت لب، دهان و دندان میشود. یکی از این عوارض و آسیبها، بروز خال بر روی لب است که در اثر افزایش سطح سموم بدن ناشی از استعمال زیاد دخانیات ایجاد میشود. در این شرایط، برای درمان خال روی لب باید از مصرف سیگار و دخانیات پرهیز کنید.
سرطان
یکی از سرطانهای نادر، سرطان لب است. نشانههای اصلی این نوع سرطان شامل موارد زیر است:
- بروز خال، لکه و ضایعه تیره نامنظم بر روی لب
- گستردگی و رشد سریع سایز ضایعه
- بروز زخم باز بر روی لب
- ضایعه دارای خونریزی
- تیره شدن لب پایینی
- لکههای قرمز بر روی پوست
- بروز بافتی شبیه اسکار بر روی لب
پزشک معمولا با استفاده از درمانهای زیر نسبت به برداشتن ضایعه سرطانی اقدام میکند:
- عمل جراحی
- انجماد ضایعات
- لیزر درمانی
جهت کسب اطلاعات کامل درباره انواع بیماریهای دهانی:
- موکوسل دهانی چیست؟
- التهاب لثه چیست؟ انواع التهاب لثه و درمان آن
- بیماری پمفیگوس دهانی
- همه چیز درمورد لکوپلاکیا از علت تا درمان
- تشخیص و درمان غیر جراحی بیماریهای غدد بزاقی
روشهای معمول تشخیص علت و درمان خال روی لب
روشهای معمول تشخیص علت و درمان خال روی لب شامل موارد زیر است:
- پرسیدن سوالاتی در خصوص روش زندگی، داروها و غذاهای مصرف و بیماریهای زمینهای
- معاینه فیزیکی و مشاهده عینی و بالینی ضایعه
- انجام آزمایش خون و…
روش های درمان خال روی لب
پزشک معمولا بعد از تشخیص علت و درمان خال روی لب، برای حذف خال های روی لب از روشهای زیر استفاده مینماید:
- انجماد ضایعه
- حذف ضایعه با استفاده از لیزر PDL و IPL
- سوزاندن ضایعه به وسیله کوتر و لیزر CO2
- حذف ضایعه به وسیله لیزر فرکشنال
- برداشتن ضایعه از طریق عمل جراحی
- حذف ضایعه با استفاده از اسکلروتراپی
چه زمانی برای درمان خال روی لب باید به پزشک مراجعه کنیم؟
غالبا خالهای روی لب علت جدی و نگران کنندهای ندارند؛ اما برای تشخیص دقیق علت و درمان خال روی لب، اطلاع از بهترین راه های درمان خال روی لب و همچنین در صورت بروز علائم زیر باید در اسرع وقت به پزشک متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت مراجعه نمائید.
- سرعت بالای گستردگی و افزایش خالهای روی لب
- بروز خارش، التهاب و قرمزی روی لب
- بروز لکههای نامنظم و نامتقارن بر روی لبها
- چند رنگ بودن لکهها
این عارضه، ممکن است به صورت لکه های سیاه روی لب و همچنین لکه های سفید روی لب بروز یابند. لبها در زیبایی و ظاهر خوب نقش بسزایی دارند. سعی کنید با مراجعه در مراحل اولیه بروز علائم، سلامت، زیبایی و طراوت لبهای خود را حفظ کنید. دکتر مرضیه صحت پور در زمینه تشخیص و درمان کلیه ضایعهها و بیماریهای دهانی در خدمت شما است. برای دریافت نوبت با شماره 09390042441 تماس حاصل فرمائید.