لیکن پلان دهانی

لیکن پلان دهانی

در این مقاله به بررسی همه چیز در مورد بیماری لیکن پلان دهانی می‌پردازی. سلامت دهان و دندان بسیار اهمیت دارد. با رعایت اصول بهداشتی، سلامت دهان و دندان ها حفظ می‌شود و از برخی بیماری های عفونی جلوگیری می‌شود.

برخی از بیماری های دهانی در صورت عدم توجه به درمان، بیماری پیشرفت می‌کند و شرایط نامناسب و خطرناکی را به وجود می‌اورد. برخی دیگر از بیماری های دهانی با گذر چند روز خود به خود و یا درمان های ساده از بین می‌روند. یکی از بیماری های دهانی، لیکن پلان دهانی است که یک بیماری التهابی به شمار می‌رود.

لیکن پلان دهانی چیست؟

لیکن پلان یک بیماری شایع التهابی است. لیکن پلان از جمله بیماری های خود ایمنی است. در بیماری های خود‌ایمنی، سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا به بخش هایی از بدن خود حمله می‌کند. بیماری لیکن پلان محدود به سن و سال نیست و برای همه افراد اتفاق می‌افتد؛ اما به طور عمده در افراد میان‌سال دیده می‌شود.

همچنین این بیماری در خانم ها بیشتر از مردان رخ می‌دهد. بیماری خود‌ایمنی لیکن پلان واگیر دار(از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود) نیست.. لیکن پلان بیماری خطرناکی نیست و توسط پزشک مورد درمان قرار می‌گیرد.

باید در نظر گرفت احتمال تبدیل این بیماری به سرطان بسیار کم است. مدت زمان درمان و بهبود این بیماری بین 1 الی 5 سال با توجه به شدت بیماری طول می‌کشد.

انواع لیکن پلان

این بیماری با علائم متفاوت می‌تواند در پوست، دهان، مخاط، مو و ناخن و… نمایان شود. برخی از انواع لیکن پلان عبارت اند از:

لیکن پلان پوستی

لیکن پوستی ممکن هر جایی از پوست بدن نمایان شود؛ اما به طور معمول در مچ دست و پا و کمر دیده می‌شود. در این بیماری برجستگی ها و ضایعاتی بنفش رنگ با خارش و التهاب به وجود می‌آید. ضایعات در حال بهبود به رنگ قهوه ای تغییر رنگ می‌دهند.

مقاله پیشنهادی: تزریق فیلر خط خنده

لیکن پلان پوست سر

لیکن پلان در پوست سر با علائم خارش، قرمزی پوست و ریزش مو سر نمایان می‌شود. در صورت عدم درمان موجب ریزش دائمی پوست سر می‌شود.

لیکن پلان مخاط تناسلی

لیکن پلان در نواحی تناسلی با ضایعاتی قرمز رنگ همراه با درد و سوزش بروز می‌کند.

لیکن پلان ناخن

لیکن پلان در ناخن با علائمی چون شیار های طولانی روی سطح ناخن، ضعیف و ورقه شدن ناخن ها و حتی تغییر رنگ ناخن و جدا شدن ناخن از ریشه نمایان می‌شود. ممکن است همه ناخن های دست یا پا درگیر شوند؛ اما به طور معمول فقط چند ناخن درگیر می‌شوند.

لیکن پلان دهانی

لیکن پلان دهانی در قسمت های مختلف دهان از جمله لثه، لب، گونه و زبان نمایان می‌شود. ضایعات سفید شبکه ای، ضایعات قرمز رنگ یا زخم و برجستگی از علائم لیکن پلان دهانی است.

مدت زمان درمان لیکن پلان دهانی طولانی‌تر و سخت تر است. احتمال دردناک شدن ضایعات و عفونی شدن آنها در این نوع از بیماری لیکن پلان وجود دارد.

لیکن پلان دهانی

تشخیص لیکن پلان دهانی

لیکن پلان دهانی با بررسی توسط پزشک متخصص بیماری های دهان، فک و صورت تشخیص داده می‌شود. پزشک متخصص با بررسی سوابق پزشکی افراد و ضایعات دهانی بیماری را تشخیص می‌دهد. در مواردی جهت بررسی و تشخیص درست از نمونه برداری و انجام آزمایش استفاده می‌شود.

درمان لیکن پلان دهانی

لیکن پلان نوعی بیماری مزمن خود ایمنی است. پزشک متخصص بعد از معاینه و بررسی در مورد درمان تصمیم می‌گیرد. گاهی حتی به درمان خاصی نیست؛ اما فرد مبتلا باید به طور مداوم توسط پزشک معاینه شود. برای کاهش علائم و درد با توجه به شدت بیماری از دارو تجویز می‌شود.

برای درمان خارش ضایعات به طور معمول از آنتی هیستامین استفاده می‌شود. کورتیکواستروئید موضعی و خوراکی، نور درمانی و پماد از راه های درمانی این بیماری هستند.

 افراد در معرض خطر ابتلا به لیکن پلان

ابتلا افراد به لیکن پلان می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. بروز این بیماری گاهی به دلیل استفاده از دارو های خاصی(مانند: دارو های ضد افسردگی و ضد التهابی، دارو های ضد مالاریا، دارو های کنترل‌کننده قندخون و …) است.

مقاله پیشنهادی: جراحی بوکال فت یا لاغری صورت

افراد مبتلا به عفونت های ویروسی، افراد مبتلا به ویروس هپاتیت C و افرادی که دندان پر شده با جیوه دارند، در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. استرس در پیشرفت بیماری تاثیر مستقیم دارد.

مراقبت های لازم جهت بهبود بیماری و جلوگیری از سرطان

افراد مبتلا به بیماری لیکن پلان دهانی برای درمان این بیماری و جلوگیری از سرطان باید مراقبت ها و نکاتی رو مورد توجه قرار دهند.

  • از دخانیات استفاده نکنند.
  • نوشیدنی الکی مصرف نکنند.
  • به طور مداوم با فاصله های زمانی 3 الی6 ماه جهت بررسی بیماری به پزشک مراجعه کنند.
  • استرس خود را کاهش دهند.
  • از مصرف دارو بدون مشورت با پزشک متخصص دوری کنند.
  • از مصرف تنقلات، ادویه ها و مواد غذایی حساسیت زا اجتناب کنند.

جهت تشخیص و درمان بیمار های دهان و دندان پزشک متخصص مرضیه صحت پور در کنار شما بیماران عزیز می‌باشد.