مقدمه
به نظر شما موکوسل دهانی چیست؟ شاید شما این نام علمی را نشنیده باشید اما برایتان پیش آمده باشد که به طور ناگهانی، در سطح دهان خود متوجه ایجاد تورم پرمایع بشوید که نگران کننده به نظر برسد. در اصطلاح دندانپزشکی، به این التهاب پرمایع، کیست لب یا موکوسل گفته میشود. به عبارتی دیگر: تجمع مخاط در سطح دهان، به شکل یک کیست برآمده موکوسل دهانی نام دارد.
ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی علت و درمان موکوسل دهانی بپردازیم. با ما همراه باشید تا در وحله اول با رعایت مواردی، از بروز این مشکل جلوگیری کنید و بعد از آن با راههای درمان این بیماری آشنا شوید.
علت ایجاد موکوسل دهانی چیست؟
اگر شما فردی مضطرب هستید که لب گزیدن برای شما به شکل یک عادت درآمده است، احتمالاً با موکوسل روبهرو خواهید شد. گازگرفتن لب و یا گزیدن داخل گونه، یکی از عوامل عمده ایجاد کیست لب یا موکوسل دهانی بهشمار میآید. پس مراقب این عادت مخرب خود باشید.
اگر از آن دسته افراد هستید که در خوردن غذا عجله میکنید، یا به اصطلاح تندتند غذا میخورید و در حین مصرف خوراکیها دهان خود را گاز میگیرید، امکان ابتلای شما به موکوسل دهانی افزایش خواهد یافت. گازگرفتن سطح دهان باعث به وجود آمدن این شکاف خواهد شد.اگر برای انتخاب خمیردندان مورد نظرتان دقت کافی نداشته باشید و آن را یک خرید سرسری در نظر بگیرید امکان ابتلا به این عارضه پیش روی شماست، چرا که برخی از خمیردندانها نه تنها مفید نیستند بلکه میتوانند برای سطح دهان شما آسیبزا باشند.
احتمال ابتلاء به موکوسل دهانی برای شما به وجود خواهد آمد اگر
- اگر اهل ورزشکردن هستید و در زمینه رشتههایی که با توپ سروکار دارند مثل بسکتبال یا والیبال فعالیت میکنید.
- اگر به تازگی در حادثهای ضربه محکمی به صورت و دهان شما وارد شده است به طوری که مجرا و کانال غدد بزاق شما آسیب دیده باشد.
انسداد یا آسیب کانالهای بزاق دهان
در صورتی که غدد ترشحکننده بزاق در دهان شما دچار آسیب و مشکل شده باشد، اجتماع بزاق در دهان شما میتواند باعث ایجاد موکوسل دهانی شود و در نقطه مرکزی این التهاب تجمع پیدا کند.
موکوسل دهانی بیشتر در کدام قسمت از دهان ایجاد میشود؟
امکان ایجاد این کیست ملتهب در قسمت پایینی لب، سقف دهان و زیر زبان بیشتر است و ظاهر آن از شکلی گرد و گنبدی و از بافتی نرم تشکیل شده است. این کیست در مواردی میتواند درد زیادی را به همراه داشته و در چهره شما تغییرات منفی ایجاد کند.
چطور از بروز این عارضه دهانی جلوگیری کنیم؟
در ادامه ما تعدادی راهحل برای جلوگیری از این عارضه دهانی خدمت شما عرض خواهیم کرد:
ترک عادت!
لبگزیدن را کنار بگذارید. اگر این کار برای شما به عادت تبدیل شده است، باید برای ترک آن اقدام کنید. دلیل آن این است که گازگرفتن لب، یکی از شایعترین عوامل برای ایجاد این کیست متورم بهشمار میرود.
خرید خمیردندان را با دقت انجام دهید
هر خمیردندانی قابلیت استفاده و کارایی لازم را ندارد. برای خرید این محصول به تاییدیهها و استانداردهای لازم توجه کنید، تا از بروز بیماریهای دهانی در امان بمانید.
مسواکزدن به تنهایی کفایت نمیکند
بعد از مصرف غذا، به خصوص غذاهایی که مواد تشکیل دهنده آن در دندان گیر کرده و در دهان باقی میماند لازم است تا از دهانشویه، آب نمک و نخ دندان استفاده کنید تا خیالتان از خارج شدن باقیمانده مواد غذایی در سطح دهان آسوده شود.
آیا موکوسل دهانی برای سن و جنسیتی خاص پیش میآید؟
پاسخ به این سوال منفی است. این عارضه دهانی در بین زنان و مردان به طور مساوی اتفاق میافتد و سن خاصی ندارد. از پژوهشهای انجام شده، این نتیجه حاصل شده است که افراد کمتر از ۳۰ سال بیشتر دچار این التهاب دهانی میشوند. در مواردی این مسئله برای سالمندان نیز اتفاق افتاده است.
خواندن مقاله های مرتبط:
راههای درمان موکوسل دهانی
اگر میخواهید درمانهای خانگی را به کار ببرید، بهتر است تا قبل از آن با پزشک مشورت کنید. چرا که برخی از اقدامات خود سرانه، میتواند باعث تشدید این عارضه شود. استفاده از زاج، آب و سرکه، عسل طبیعی، آب و نمک و گلیسرین، میتواند در رفع نوع خفیف موکوسل دهانی موثر باشد.
این تورم پرمایع، در صورتی که خیلی بزرگ نباشد و به طور مداوم ایجاد نشود، امکان این که به خودی خود از بین برود بسیار بالاست. در صورتی که شما مرتبا با این عارضه روبهرو میشوید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. اینگونه پزشک میتواند به تشخیص علمی و درمان استاندارد و ایمن، در سطح دهان شما بپردازد. دندانپزشک متخصص، ممکن است با استفاده از چاقوهای جراحی، لیزر، کرایوتراپی، فریز کردن و یا از طرق دیگر برای رفع این توده در دهان شما اقدام کند. بنا به تشخیص پزشک، برای شما امکان تجویز دارو و یا تزریق مستقیم به سطح موکوسل وجود دارد.
کار را به کاردان بسپارید… تخصص و توانمندی یک پزشک، مسئلهای است که باید برای اقدام به درمان، به آن توجه کنید. دکتر مرضیه صحتپور، یک دندانپزشک خبره و معتمد است که میتواند به بهترین شکل برای رفع این عارضه در دهان شما اقدام کند.
جمعبندی
موکوسل دهانی، مسئلهای است که با رعایت بهداشت دهان و دندان، به میزان قابل توجهی قابل پیشگیری است. شما با رعایت مواردی ساده مثل: ترک عادت لبگزیدن به هنگام استرس و اضطراب، خرید خمیردندان با کیفیت و استاندارد، تهیه مسواک مناسب و تعویض آن در فواصل زمانی کوتاه، تلاش برای تغییر سبک مصرف غذاخوردن با سرعت تند و… میتوانید از بروز این عارضه ناخوشایند جلوگیری کنید.
توجه داشته باشید که در صورت ایجاد این موکوسل در ابعاد و اندازههای بزرگ، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. این باعث میشود تا تشخیص و درمان علمی اتفاق بیفتد و این عارضه بهبود پیدا کند. دندانپزشک متخصص، بنابر ابعاد موکوسل، مدت زمان ایجاد آن، نوع و شدتی که در رابطه با آن وجود دارد، به چگونگی درمان میپردازد.