6 علت تغییر رنگ دندان

6 علت تغییر رنگ دندان

رنگ دندان افراد ممکن است به دلایل مختلف تغییر کند. علت تغییر رنگ دندان بسیار زیاد است. فقر بهداشت دهان و دندان، ترومای دهانی و یا استفاده از برخی موادی که باعث ایجاد لکه روی دندان می‌شوند از علل تغییر رنگ دندان‌ها هستند. عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی نیز در تغییر رنگ‌های دندان نقش دارند. تغییر رنگ دندان در ظاهر فرد بسیار تاثیر دارد و باعث کاهش اعتماد به نفس و عدم تمایل به حضور در اجتماع می‌شود. روش‌های بسیار ساده‌ای برای پیشگیری از تغییر رنگ دندان وجود دارند؛ اما در صورت بروز هر گونه تغییری در رنگ دندان نیز پزشکان می‌توانند این مسئله را به راحتی درمان کنند. پیشگیری به موقع، مانع از درمان‌های سخت و گران قیمت می‌شود.

بررسی دقیق علت‌های تغییر رنگ دندان

دندان همه افراد ممکن است به مرور زمان و بر اساس عوامل مختلف تغییر رنگ داشته باشد. رنگ لکه‌های روی دندان در هر فردی متفاوت است. این رنگ ممکن است از رگه‌های سفید، سایه زرد و نقطه‌های قهوه‌ای کمرنگ و پررنگ متفاوت باشد. عامل اصلی برای تعیین درست روش درمان تغییر رنگ دندان، رنگ آن است. بر اساس این تغییر رنگ‌ها، عمق آن‌ها نیز متفاوت است. عمق تغییر رنگ دندان در افراد مختلف به صورت زیر است:

  • لکه‌های سطحی: لکه‌های سطحی در مینای دندان که لایه خارجی آن است اتفاق می‌افتد. عامل اصلی ایجاد لکه‌های سطحی برخی از خوراکی‌ها مانند چای، قهوه، نوشابه و همچنین مصرف سیگار است.
  • لکه‌های عمیق: این لکه‌ها در بخش درونی دندان(لایه عاج) ایجاد می‌شوند. موارد زیر در ایجاد لکه‌های عمیق در عاج دندان تاثیر دارند:
    • در معرض فلوراید قرار گرفتن دندان کودکان در زمان رشد
    • مصرف زیاد آنتی بیوتیک تتراسایکلین مادران در نیمه دوم بارداری که تاثیر زیادی بر عاج دندان کودک دارد
    • ترومای دندانی در دوران کودکی
    • جراحت و خونریزی داخلی دندان دائمی که باعث تغییر رنگ آن به رنگ قهوه‌ای، قرمز و سیاه می‌شود
  • لکه‌های پیری: لکه‌های پیری شامل لکه‌های سطحی و عمیق است. عوامل زیر در ایجاد لکه‌های پیری بسیار تاثیر دارتد:
    • زرد شدن تدریجی لایه عاح بر اثر افزایش سن آن
    • نازک شدن تدریجی مینای دندان و ظاهر شدن بیشتر رنگ عاج
    • مصرف غذا‌های رنگدانه دار و سیگار کشیدن
    • لب پرشدگی و ترک خوردن دندان

علت تغییر رنگ دندان

معرفی چند علت تغییر رنگ دندان 

علت تغییر رنگ دندان مسائل مختلفی هستند که موارد زیر از جمله این دلایل به شمار می‌آیند:

  • مصرف برخی از نوشیدنی‌ها و مواد غذایی رنگی
  • مصرف برخی از دارو‌ها
  • استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید
  • استعمال سیگار و انواع دخانیات
  • برخی از جراحی‌ها

درمان تغییر رنگ دندان کاملا به علت تغییر رنگ و عمق آن بستگی دارد. پزشک با شناسایی دقیق این علت، راحت‌تر می‌تواند روش درست سفید کردن دندان را تشخیص دهد. در ادامه انواع تغییر رنگ دندان به همراه علل آن‌ها ذکر می‌شوند.

سیاهی تک دندان

گاهی اوقات ممکن است یکی از دندان‌ها به علت مسائل مختلف تیره‌تر از سایر دندان‌ها شود. معمولا برخی از جراحت‌ها و همچنین مصرف برخی از دارو‌ها باعث سیاهی دندان شما می‌شوند. اگر سیاهی تک دندان شما در اثر جراحت و یا ترومای دندانی باشد ممکن است به علت ورود آهن موجود در خون به درون ساختار عاج دندان و اشباع آن و در نتیجه تغیییر رنگ و ایجاد لکه عمیق داخل آن دندان باشد. دیگر علت تغییر رنگ دندان، بروز و افزایش لکه‌های روی دندان ناشی از جراحت دندان و خروج آن از حالت یکنواختی است.

بروز لکه سفید روی دندان

اولین نشانه پوسیدگی دندان، ظاهر شدن لکه‌های سفید بر روی آن است. در صورتی که دندان‌های خود را در آینه بررسی کنید، ممکن است متوجه یک و یا چند لکه سفید بر روی دندان خود شوید. در صورتی که در مراحل اولیه مشاهده این لکه‌ها به پزشک مراجعه نکنید با سوراخی دندان در آینده مواجه خواهید شد. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان، باید در فواصل زمانی شش ماهه به دندانپزشکی مراجعه کرده و دندان‌ خود را جرم‌گیری و ترمیم کنید.

افراد بعد از کلسیم زدایی در بدن(جدا شدن کلسیم از ساختار دندان) شاهد ظهور لکه‌های سفید دندانی می‌شوند. عوامل اصلی کلسیم زدایی در بدن، رژیم غذایی نامناسب و همچنین کمبود بزاق در دهان است. برای بهبود این وضعیت، باید مصرف آب و مایعات خود را افزایش دهید و همچنین از محصولات حاوی فلوراید استفاده کنید.

علت تغییر رنگ دندان

عمل‌های ترمیم و زیبایی، از علل تغییر رنگ دندان 

دندان‌هایی که از طریق ونیر، لمینت، روکش، پرشدگی و ایمپلنت ترمیم شده‌اند دچار تغییر رنگ نمی‌شوند. در واقع اگر شما با این روش‌ها به ترمیم دندان خود پرداخته‌اید دندان شما در اثر عمل زیبایی سفید نمی‌شود. دلیل این مسئله، سطح صاف و صیقلی دندان‌های ترمیم شده است که رنگدانه وارد آن‌ها نمی‌شود. بنابراین در صورتی که عمل بیلیچینگ را بعد از ترمیم دندان انجام دهید، دندان‌های سالم و ترمیم شده تفاوت رنگ دارند. به منظور پیشگیری از این موضوع، سعی کنید قبل از ترمیم دندان‌ها بیلیچینگ را انجام دهید.

مصرف تتراسایکلین

مصرف داروی تتراسایکلین برای رفع عفونت باکتریایی یک علت تغییر رنگ دندان است که مادران باردار زیادی ممکن است در سه ماهه دوم بارداری از آن استفاده کنند. با توجه به اینکه این دوران زمان رشد دندان‌های کودک است، مصرف این دارو توسط مادر باعث لکه‌های دندانی در کودک می‌شود. برخی از کودکان نیز ممکن است از بدو تولد تا 12 سالگی از تتراسایکلین استفاده کنند. شدت و عمق این لکه‌ها به مقدار مصرف تتراسایکلین بستگی دارد. درمان دندان دارای لکه به وسیله بیلیچینگ ممکن است. البته سفید کردن دندان‌های دارای لکه ناشی از مصرف تتراسایکلین کمی سخت‌تر است.

استعمال سیگار و دخانیات 

افرادی که زیاد سیگار و سایر دخانیات را مصرف می‌کنند، به علت نیکوتین و قطران موجود در سیگار دچار زردی دندان می‌شوند. ترکیب نیکوتین موجود در سیگار با اکسیژن موجود در هوا و ورود آن‌ها به ساختار دندان، عامل اصلی زردی دندان‌ها بعد از مصرف سیگار است. شما می‌توانید با مصرف محصولات سفید کننده لکه‌های ناشی از مصرف سیگار را حذف کرده و یا کاهش دهید.

لکه‌های فلوروز 

مصرف محصولات حاوی فلوراید در عین سفیدی دندان، می‌توانند مضراتی برای دندان از قبیل ایجاد لکه بر روی آن داشته باشند. بعضی از این لکه‌ها ممکن است بسیار سرسخت باشند؛ اما به طور معمول لکه‌های حاصل از فلوراید جزئی هستند.

دهان و دندان در زیبایی افراد نقش زیادی دارند. تغییر رنگ دندان تا حد زیادی ظاهر افراد را تحت تاثیر قرار داده و موجب کاهش اعتماد به نفس آن‌ها می‌شود. شما می‌توانید با مراجعه به پزشک متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت علاوه بر شناسایی علت تغییر رنگ دندان نسبت به سفید کردن آن اقدام نمائید. دکتر مرضیه صحت پور برای انجام کلیه خدمات درمان و زیبایی در حوزه دهان و دندان در خدمت شما دوستان عزیز است. برای رزرو نوبت می‌توانید با شماره 09390042441 تماس حاصل فرمائید.