دلایل دندان درد بسیار زیاد هستند که تعیین دقیق این دلایل به عهده دندانپزشک است. شما با اطلاع دقیق از این دلایل راحتتر میتوانید از دندان درد پیشگیری کنید. شایعترین علت دندان درد خرابی و پوسیدگی دندان است که در اثر مصرف بیش از حد قند و نشاسته و همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد میشود. باکتریهای درون دهان افراد، پلاکهایی ناشی از مصرف قند و نشاسته روی دندان آنها ایجاد میکنند. این پلاکها اسیدی تولید میکنند که در خرابی مینای دندان و ایجاد حفره دندان تاثیر دارد. تشدید درد بعد از خوردن و نوشیدن بعضی از خوراکیها از اولین نشانههای پوسیدگی دندان است.
درد ناشی از دندان درد ممکن است به صورت تیز باشد و یا ممکن است کل دندانها را درگیر کند. دندان درد در طول شب افزایش مییابد و حتی باعث بروز مشکلاتی در زندگی روزمره فرد میشود. بهترین روش درمان دندان درد، مراجعه به دندانپزشک است.
15 علت عمده دندان درد
دلایل دندان درد شامل 15 علت عمده زیر هستند. هر علتی درمان مخصوص خود را دارد. گاهی اوقات مصرف یک مسکن و آنتی بیوتیک میتواند دندان درد شما را به راحتی بهبود ببخشد؛ اما در برخی شرایط درمان دندان درد نیازمند درمانهای جدی مانند جراحی است. مهمترین دلایل دندان درد به شرح زیر هستند:
- آبسه(عفونت) دندان
- شکستگی دندان
- التهاب و عفونت لثه
- تحلیل رفتن لثه که در اثر آن ریشه دندان به صورت کامل آشکار میشود
- دندان درد به علت دندان قروچه
- درد دندان با منشا سینوزیت
- کمبود فضا برای دندان عقل
- درد دندان به علت درگیری اعصاب صورت
- تجمع باقیمانده غذاها بین دندانها
- ترومای دندان
- درد و عفونت ریشه دندان
- سینوزیتی که به صورت عفونی باشد
- ترک ناگهانی دندان و یا ریشه دندان
- ترک برداشتن دندان به مرور زمان
- در آوردن دندانهای جدید: هنگامی که دندانهای جدیدی مانند دندانهای شیری و یا دندان عقل در حال بیرون آمدن هستند ممکن است فضای کافی برای بیرون آمدن و رشد نداشته باشند و به همین علت فرد دچار دندان درد میشود
6 نشانه اصلی درد دندان چیست؟
جهت اطلاع بیشتر
دندان درد معمولا با چهار نشانه اصلی زیر ظاهر میشود:
- حساسیت دندان به غذای سرد و گرم: این نوع درد و حساسیت معمولا زیاد جدی نیست و معمولا در اثر پوسیدگی جزئی دندان، مشکل در دندان پر شده قبلی و همچنین تحلیل جزئی لثه ایجاد میشود. در صورتی که این درد ادامه دار شود باید حتما به دندانپزشک مراجعه نمائید.
- تیر کشیدن دندان و بروز درد تیز در دندان: یکی از حساسیتها و دردهای شایعی که افراد بعد از پر کردن تجربه میکنند، حساسیت به غذای سرد و گرم است.
- حساسیت دندان به غذای سرد و گرم بعد از ترمیم دندان: دلایل زیادی از جمله پوسیدگی، شکستگی و ترک خوردگی دندان پر شده قبلی در بروز این درد نقش دارند. آسیب بافت هسته دندان نیز عاملی برای ایجاد این نوع درد است.
- درد ادامه دار تا 30 ثانیه بعد از خوردن غذای سرد و گرم: در صورت پوسیدگی شدید، شکستگی و همچنین آسیب برگشت ناپذیر هسته دندان فرد دچار این نوع دندان درد میشود.
- احساس فشار و ورم در لثه به همراه درد ثابت و شدید: این نوع درد، ناشی از آبسه دندان و همچنین عفونت بافت اطراف و استخوان فک است.
- احساس فشار در بخش فک و دندانهای بالایی و بروز درد مبهم: سردرد ناشی از سینوزیت، باعث انتشار درد در کل صورت، فک و دندانهای فوقانی میشود.
6 روش درمان دندان درد
روشهای درمان دندان درد بر اساس دلایل دندان درد متغیر هستند که میتوانید با این روشها آشنا شوید:
- استفاده از مسواک مخصوص دندانهای حساس که نرم و خیلی نرم هستند
- اصلاح روش مسواک زدن
- درمان ریشه دندان و حفظ آن
- تسکین درد دندان با مصرف آنتی بیوتیک
- مصرف استامیوفن برای درمان دندان درد در دوران بارداری
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر کورتونی مانند آسپرین
شما باید همه درمانهای مذکور را تحت نظر پزشک متخصص انجام دهید و از درمان خوسرانه بپرهیزید، زیرا ممکن است شما برای درمان دندان درد خود از مسکن استفاده کنید اما مشکل و منشا دندان درد شما بسیار جدی باشد.
بهترین روشهای پیشگیری
بهترین روش پیشگیری از دندان درد رعایت کامل بهداشت دهان و دندان و لثه است. سایر روشهای پیشگیری از دندان درد به این شرح هستند:
- مراجعه به دندانپزشک در فواصل زمانی معین و منظم
- کاهش مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین از جمله شیرینی و نوشابه
- مسواک زدن دندانها روزی سه بار با خمیر دندان حاوی فلوراید
- تمیز کردن روزانه و مرتب دندانها بعد از غذا با نخ دندان و مسواک بین دندانی: در این صورت بقایای غذاها و همچنین پلاکهای میکروبی بین دندانها از بین میرود
آیا برای درمان باید به پزشک مراجعه کنم؟
همیشه دندان درد در اثر یک مسئله ساده و پیش پا افتاده نیست، گاهی اوقات ممکن است این درد به علت مشکلی خیلی جدی باشد که برای تشخیص و درمان صحیح باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، بهترین راهکار مراجعه سریع به دندانپزشکی است:
- ادامه دار شدن درد بعد از یکی دو روز
- تب
- بروز علائم مرتبط با عفونت دندان مانند ورم، درد هنگام جویدن غذا، قرمزی، حساسیت و ملتهب شدن لثهها
- ترشحات بدبو
- مشکل در بلع و تنفس
دندان درد ممکن است زندگی فرد را مختل کرده و درد بسیار زیادی برای فرد به همراه داشته باشد. برخی افراد هنگام بروز درد زیاد آن را جدی نمیگیرند و نسبت به آن بی توجه هستند و همین موضوع میتواند زمینه ساز بروز مسائل جدی در دندان از جمله عفونت آن شود. گاهی اوقات ممکن است به دلیل عدم توجه کافی و جدی به دندان درد، تنها راه درمان کشیدن و یا عصب کشی آن باشد. بنابرای سعی کنید زمان بروز این درد آن را جدی گرفته و به پزشک متخصص مراجعه نمائید. شما میتوانید برای دریافت درمانی مطمئن و مفید به دکتر مرضیه صحت پور متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت مراجعه نمائید. برای رزرو نوبت میتوانید با شماره 09390042441 تماس حاصل فرمائید.