مقدمه
در این مقاله قصد داریم تا به بررسی یک مسئله پرتکرار از جنبههای مختلف بپردازیم. شاید برای شما یا اطرافیانتان بوی بد دهان مسئلهای رنجآور باشد که تعاملات اجتماعی، روابط دوستانه، رفت و آمدهای کاری و یا حتی اعتماد به نفستان را تحتالشعاع قرار داده باشد. در ادامه این مقاله به بررسی علت و راههای درمان بوی بد دهان میپردازیم، تا شما را برای بهبود این وضعیت نابسامان و ناخوشایند و چگونگی درمان و انجام راهحلها آگاه کنیم.
علت بوی بد دهان چیست؟
برای درمان این مسئله ابتدا باید از علت به وجود آمدن آن مطلع شوید تا مطابق با آن، بتوانید راه درمان مناسب را پیدا کنید.
شیوه مسواک زدن
بسیاری از افراد فکر میکنند که مسواک زدن دهان و دندان، آنها را از هر گونه باکتری و عفونت در امان نگه میدارد. در صورتی که اینطور نیست؛ اگر مسواکزدن شما به شیوه صحیح انجام نشود و باقیمانده غذا و خوراکیها در دهان شما باقی بماند، میتواند منجر به ایجاد بوی بد دهان شود. پس بهتر است شیوه صحیح مسواکزدن را یابد بگیرید.
خشکی دهان
در موارد زیر به احتمال زیاد به خشکی دهان دچار خواهید شدید. خشک شدن دهان، باعث رشد باکتری شده و در نهایت به تنفس بد بو منجر میشود.
- اگر طرز خوابیدن شما به گونهای است که با دهان باز نفس میکشید
- اگر برای درمان و یا مسئله خاص دارو مصرف میکنید(مثل داروهای شیمی درمانی)
- اگر دیابت دارید و برای مدیریت آن اقدامات لازم را انجام نمیدهید
بیماری لثه و بوی بد دهان
اگر لثههای شما ملتهب است، خونریزی میکند و یا جرم دارد؛ به احتمال زیاد شما دچار عفونت و التهاب لثه شدهاید. در صورت بروز این عفونت، باقیمانده غذا در دهان شما میماند و در نهایت منجر به بوی بد دهان خواهد شد.
پوسیدگی و عفونت دندان
وجود این مسئله، عامل دیگری است که میتواند ایجادکننده بوی بد دهان باشد. پرکردن نامناسب دندانها، جراحی غیر اصولی و مواردی از این قبیل، میتواند باعث شود تا مقداری از غذایی که مصرف میکنید در دهانتان باقی مانده و بوی بدی را ایجاد کند.
استفاده از دندان مصنوعی
کسانی که از دندان مصنوعی استفاده میکنند ممکن است هنگام خارج کردن و وارد کردن دوباره این دندانها به دهان خود، اصول بهداشتی را رعایت نکرده باشند. در این صورت احتمالا دهان آنها بد بو خواهد شد.
ارتودنسی
استفاده از ارتودنسی و عدم خروج مناسب غذا از روی سیمهایی که بر روی دندان شما وجود دارد، میتواند منجر به بوی بد در دهان شود.
تغییرات هورمونی در بارداری و دوران قاعدگی
در دوران بارداری و قاعدگی ترکیبات گوگردی افزایش پیدا میکند و این تغییر هورمون، میتواند به ایجاد بوی بد در دهان منجر شود.
مصرف تنباکو و استعمال دخانیات یکی از علل بوی بد دهان
جویدن تنباکو، استفاده از الکل، سیگار کشیدن و استعمال دخانیات دیگر مسئله است که میتواند در دهان شما بوی بدی ایجاد کند و به سلامتی شما آسیب برساند.
ارتباط پرزهای بلند زبان و بوی بد دهان
برخی از افراد بر روی زبان خود پرزهای بلندی دارند و در صورت تمیز نکردن مناسب زبان و باقیماندن غذا بر روی آن، باکتری ایجاد شده و بوی بدی را به همراه خواهد داشت.
ترشحات پشت حلقی، عفونت دستگاه تنفسی، وجود باکتری در دهان، بروز مشکلات در لثه از جمله عوامل دیگری است که میتواند ایجاد کننده بوی ناخوشایند در دهان باشد.
درمان بوی بد دهان از چه طریقی انجام میشود؟
در ابتدای توضیح این مبحث، میخواهیم شما را با اصطلاح پزشکی بوی بد دهان آشنا کنیم. در زمینه پزشکی برای این مسئله اصطلاح هالیتوزیس به کار میرود. گیاهان دارویی مثل میخک، چای، کاج سوزنی، سرکه و گلاب میتواند تا حدی بوی بد دهان شما را کاهش دهد.
موارد کاربردی و آسان برای درمان بوی بد دهان
درست مسواک زدن از راههای درماناین بیماری است. بعد از مصرف خوراکی، به خصوص غذاهایی که احتمال ماندن آن در دهان بسیار بالاست از دهانشویههای بدون الکل یا ترکیب آب و نمک استفاده کنید.
به افرادی که دارای زبانهایی با پرز بلند هستند، توصیه میشود که مسواک زدن زبان را انجام دهند. اینگونه از باقی ماندن غذا بر روی آن و در نتیجه تولید بوی بد در دهان جلوگیری میشود. استفاده از نخ دندان، مسئله دیگری است که امکان باقی ماندن غذا در دهان را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
اگر سبک غذایی شما به گونهای است که از غذاهای پر ادویه و یا بودار مثل سیر استفاده میکنید، لازم است این سبک را تغییر دهید. به خوردن غذاهای کم ادویه، نان و غلات کنترلشده بپردازید تا از ایجاد بوی بد در دهان شما جلوگیری شود.
مسئله بعدی که باید به آن توجه کنید جلوگیری از خشکی دهان است. همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم تنفس نامناسب و مصرف برخی از داروها منجر به خشکی دهان میشود. برای رفع این مشکل در وهله اول میزان مصرف آب خود را افزایش دهید. همچنین میتوانید از آدامس جویدن کمک بگیرید و از مصرف الکل و دخانیات خودداری کنید.
چه زمانی برای رفع بوی بد دهان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر با انجام موارد فوق میزان بوی بد دهان شما تغییری نکرد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص در صورت نیاز برای شما از آزمایش بانا، آزمایش بتا، کروماتوگرافی گازی، هالیمتر استفاده خواهد کرد. در این آزمایشها به اندازهگیری گوگرد و دیگر آنزیمها در دهان شما میپردازد. مرحله بعد درمان سریع و مناسب است.
برش لثه و جراحی، مسئله دیگری است که پزشک متخصص در صورت نیاز برای آن اقدام خواهد کرد.
تجویز دهانشویههای استاندارد، استفاده از قرصهای کاهش عفونت مثل مترونیدازول و… از موارد دیگری که میتوان به آن اشاره کرد.
لیزر دندانپزشکی، راه دیگری برای بهبود بوی بد دهان شما است که بنابر تشخیص پزشک متخصص انجام خواهد شد. این لیزر بدون درد، خونریزی و عوارض خاصی است و نیاز به مراقبت ندارد. روش استفاده از لیزر، امروزه به عنوان یکی از راههای معتبر برای درمان بوی بد دهان به کار گرفته میشود.
جمع بندی
برای داشتن یک ارتباط خوب و حضور با اعتماد به نفس در مجامع مختلف باید نکات بهداشتی را رعایت کنید. بوی بد دهان میتواند حضور شما در مجامع را به خطر بیندازد، بنابراین لازم است تا در اسرع وقت به درمان آن اقدام کنید.
دکتر مرضیه صحت پور، پزشکی توانمند و با تجربه که خیال شما را برای طی کردن درست و اصولی مراحل درمان آسوده میکند و همچنین زمان بهبود شما را به حداقل میرساند.