مقدمه
بسیاری از افراد از آسیبها و عوارضی که سیگار کشیدن بر روی سلامت دهان و دندان باقی میگذارد، بیخبرند. اکثریت مردم تنها از بروز بیماریهای قلبی و ریوی ناشی از مصرف سیگار اطلاع دارند. با توجه به افزایش استفاده از سیگار و دخانیات، در این مقاله قصد داریم تا با بررسی عوارض دهانی مصرف سیگار و تاثیر دخانیات بر سلامت دهان و دندان، آگاهی و دانش نسبت به این مسئله را افزایش داده و سطح سلامت عمومی دهان و دندان را ارتقا دهیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
سیگار کشیدن چه آسیبی بر دهان و دندان ما وارد میکند؟
در ادامه به شرح چندین موارد از آسیبهای سیگار کشیدن بر دهان و دندان اشاره خواهیم کرد:
از دست دادن لبخند زیبا یکی از عوارض دهانی مصرف سیگار
تنباکو و نیکوتین موجود در دخانیات و سیگار، با گذر زمان باعث ایجاد لکه و زردی بر سطح دهان شما شده و زیبایی ظاهریتان را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. مواد موجود در سیگار، باعث افزایش تولید پلاک و باکتریال میشود که در نتیجۀ آن، تجمع چرک و جرم روی دندان به وجود خواهد آمد.
وجود تنباکو در سیگار، باعث سایش دندانها شده و با مرور زمان پوشش محافظتی و مینای دندان را از بین میبرد. در نتیجه منجر به افتادن دندانها و از دست دادن آنها شود.
تاثیر مستقیم سیگار کشیدن بر ایجاد بیماریهای لثه
تضعیف بافت لثه از عمدهترین تاثیرات سیگار کشیدن بر دهان و دندان شماست. عقب رفتن لثه، مسئله دیگری است که بر اثر کشیدن سیگار به وجود خواهد آمد و در کاهش زیبایی ظاهری شما تاثیرگذار خواهد بود. از تاثیرات منفی دیگر سیگار کشیدن میتوان به حساسیت، قرمز شدن، التهاب، خونریزی لثه و بیماری پریودنتال لثه اشاره کرد.
بدورد با دندانهای سالم!
سیگار کشیدن و مصرف دیگر دخانیات باعث اختلال در گردش خون لثهها میشود. این اختلال، دریافت مواد مغذی و اکسیژن لازم را به مخاطره میاندازد و در نتیجه پوسیدگی دندان را به همراه میآورد.
دود سیگار مساوی است با دندانهای نازیبا
دود سیگار میتوانند دندان شما را مستعد تشکیل پلاک و رسوب کند. همچنین علاوه بر ایجاد ظاهری نازیبا، سلامت و استحکام آنها را به خطر بیندازد. سیگار کشیدن توانایی دهان و دندان شما را برای مقابله با باکتریها به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و باعث خشکی دهان میشود. خشکی دهان میتواند بوی بدی را به همراه بیاورد. همچنین علاوه بر آن میتواند مکان مناسب برای ایجاد باکتریها را فراهم کند. سرطان دهان، سرطان لثه و سرطان زبان سه مورد از سختترین بیماریهایی است که بر اثر سیگار کشیدن به وجود خواهد آمد.
جویدن تنباکو و عوارض دهانی مصرف سیگار
جویدن تنباکو با کاهش بزاق دهان همراه است. همچنین نتیجه آن تولید پلاک و باکتری بیشتر در سطح دهان شما میباشد. اگر تنباکو را در طولانی مدت بجوید میتواند باعث شود تا به هنگام خوردن غذا و دیگر مواد خوراکی، درد شدیدی را تجربه کنید.
چند توصیه در رابطه با کاهش عوارض دهانی مصرف سیگار
رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان را جدی بگیرید تا عوارض ناشی از مصرف سیگار را به حداقل برسانید. رعایت چند نکته ساده میتواند بروز آسیبها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- استفاده از دهانشویه ضد میکروبی را در دستور کار خود قرار دهید. نگه داشتن ۱ دقیقهای این دهانشویه در دهان، به میکروب زدایی سطح دهان شما کمک شایان توجهی خواهد کرد.
- استفاده از مسواک بعد از هر وعده غذایی و انتخاب یک خمیر دندان مناسب حاوی مواد سفیدکننده، زغال فعال و جوش شیرین گزینه دیگری است که میتواند برای کاهش آسیبها مفید باشد.
- استفاده از نخ دندان مسئلهای بسیار مهم، در رابطه با افرادی است که سیگار میکشند. چرا که در حین استفاده از نخ دندان شما علاوه بر رفع چرک و جرم لابهلای دندان خود، در صورت خونریزی لثه علامتی از بیماری پریودنتال را مشاهده خواهید کرد. در صورت بروز این اتفاق (خونریزی لثه) در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید. با درمان به موقع، از گسترش این بیماری در سطح دهان و دندان خود جلوگیری کنید.
- محلولهای سفیدکننده که عمدتا توسط دندانپزشک متخصص تجویز میشود، در سفید شدن و از بین بردن لکهها و زردی ناشی از مصرف سیگار کمک میکند. البته در صورت شدت و عمق این لکهها، احتمالا محلولهای سفیدکننده به تنهایی کارساز نباشند. در این صورت پزشک متخصص موارد دیگری را برای رفع این لکهها و تغییر رنگ در نظر خواهد گرفت.
- برای جلوگیری از خشکی دهان و در نتیجه ایجاد پلاک و باکتری، استفاده از مایعات، جویدن آدامس بدون قند و مواردی از این قبیل را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
هیچ وقت دیر نیست
بسیاری از افرادی که سیگار میکشند، معتقدند به دلیل اینکه سالیان زیادی از آن استفاده کردهاند، هر آسیبی که قرار بوده به آنها برسد، اتفاق افتاده و ترک آن بیفایده است. در صورتی که این طور نیست. برخی از آسیبهای سیگار کشیدن در طولانی مدت نمایان میشود. پس ترک به موقع سیگار موجب میشود تا از بروز آسیبهای جدیتر جلوگیری شود.
بهبود وضعیت دهان و دندان، از دست ندادن دندانها، کاهش بیماریهای لثه، از موارد عمدهای است که در اثر ترک سیگار به وجود خواهد آمد.
تضعیف استخوانهای نگه دارنده دندان در اثر سیگار کشیدن، مسئلهای است که در طولانی مدت به وجود میآید. این موضوع در نهایت باعث افتادن دندانها میشود. اقدام به ترک سیگار، میتواند از بروز این مسئله جلوگیری کند. همپنین باعث شود تا شما دندانهایتان را از دست ندهید و علاوه بر آن از آسیبهای زیادی مثل بیماریهای قلبی، ریوی و… در امان بمانید.
جمعبندی
افرادی که سیگار میکشند، مراجعه به دندانپزشک در فواصل زمانی کوتاه مدت را باید در دستور کار خود قرار دهند. با جرمگیری به موقع، رعایت توصیههای پزشکی، درمان تخصصی توسط دندانپزشک، میتوانند عوارض دهانی مصرف سیگار را به حداقل برسانید. دکتر مرضیه صحتپور، با تجربهای درخشان در درمان و رفع آسیبهای دهان و دندان، یک گزینه بسیار مناسب برای مراجعه شما عزیزان است. با انتخاب دندانپزشک متخصص و متبحر، درمان خود را سرعت ببخشید و از فرایند بهبودی خود اطمینان حاصل کنید.